Reisverslagen 2022

Trip # 1
2 april 2022

Privé verjaardag trip over het Haringvliet

Na een aantal keren te zijn uitgesteld vanwege de coronabeperkingen was het op
2 april zover. Met een aantal gasten voer de jarige uit voor een tocht op het Haringvliet richting het eiland Tiengemeten. Het was een gezellig gezelschap en met veel plezier
werd er van het natje en het droogje genoten. Het droogje was een uitgebreide nasitafel
waar iedereen later vol lof over sprak. Complimenten aan de kombuis.


Trip # 2
23 april 2022

Belgische camper eigenaren aan boord

Na al een keer te zijn uitgesteld vanwege Corona zijn de Belgische camper eigenaren eindelijk neergestreken op camping het Weergors in Hellevoetsluis. Het was een gezellig gezelschap wat het varen op het Haringvliet mooi vond passen in hun vakantieplannen.
Ook was het een uitbundige groep; er was iemand die de hele dag met een klein hondje in zijn armen heeft rondgelopen, er kwam een buggy aan boord voor transport van een hele kleine baby en er was een man die met Nordic Walking sticks over het dek rondwandelde.
Maar de soep vonden ze prima en met de broodjes waren ze zeer tevreden.
Aardige lui die zuiderburen van ons.


Trip# 3
3 t/m 9 mei 2022

Zaltbommel, bevrijdingsfeesten.

Na een tussenstop in Hardinxveld werd vroeg in de middag afgemeerd aan de nieuwe kade in de haven van Zaltbommel. Het schip werd gepavoiseerd en de verlichting van voor- tot achterschip in de mast gehesen. Het zou in de avond een prachtig verlicht schip zijn.
Om 18:00h werd er in een kapel een dodenherdenkingsdienst gehouden.
Een indrukwekkende dienst met muziek door een duo op gitaar en toespraken van de notabelen. Daarna afgemarcheerd naar de dodenherdenking om 20:00h bij het monument voor gevallenen. Op de terugweg gezien dat de lokale bevolking al bezig was met feesten dus ons daar ingepast en mee gedeind op de verzoeknummers in een bruin café.
De volgende dag bleek maar weer eens dat ons schip volop in de belangstelling staat van geïnteresseerden en zo’n 1000 mensen passeerden de valreep voor een rondleiding.
Dat werd de volgende dagen nog een dunnetjes herhaald en op maandag 9 mei konden we terug zien op een mooi bezoek aan een vriendelijke en gezellige haven met dito mensen.


Trip # 4
17  juni t/m 19 juni 2022
Scheveningen, vlaggetjesdag

Het heeft er om gehangen of het na twee jaar Corona wel door zou gaan maar de organisatie heeft ons weer uitgenodigd en we varen met plezier over de Noordzee naar Scheveningen om de wereldberoemde ‘Vlaggetjesdag’ te bezoeken.

Op de van vertrek eerst door de brug om bij de vuurtoren een achterzeiler op te pikken. Die had dus geluk en op naar de sluizen in Stellendam waar de deuren voor ons wijd openstonden.
Met prachtig weer het Slijkgat door gevaren en met een wind in het kontje op een mooie zee richting Scheveningen. Daar al de Mahu aan de kim gespot en na een uurtje op en neer te hebben gehouden naar binnen om af te meren in de tweede binnenhaven. Het schip gereed gemaakt voor het bezoek van morgen en met de uitgedeelde armbandjes de ‘Haringparty’ onveilig gemaakt. De haringen waren prima en in grote hoeveelheden beschikbaar en genuttigd. Ook de Korenwijn en het biertje smaakten prima. Op de tweede dag kwam de eerste groep genodigden niet opdagen maar de tweede met Jan van Zanen,
de burgemeester van Den Haag wel en daar hebben we een uurtje mee rondgevaren voor de kust in de buurt van de pier. Of alle gasten wisten wat een mijnenveger is weten we niet want zij vroegen nergens naar. Op het feestterrein was het een drukte en lawaai van jewelste en Trijntje O. had daar een groot aandeel in. Aan dek werd die avond rustig een biertje gedronken en werd er alweer gewerkt aan het vaarklaar maken voor morgen maar slaagden we niet helemaal in. Op de dag van vertrek was het weer totaal omgeslagen. Temperatuur omlaag en wind nam toe tot dwars 5. Zodra we buiten de haven waren begon het kojangen en vasthouden was het enige wat je kon doen Wat niet kon was het tegen houden van wat borden en blikjes frisdrank die na een buiteling ervoor zorgden dat er flink geveegd en gedweild moest worden. Het was een prachtig weekend!

 


 Oplopers
29 juni 2022
Oud marineartsen bezoeken de AMS Bernisse.

Woensdag 29 juni brachten 11 oud- marineartsen een bezoek aan het schip.
Na ontvangst kregen zij een rondleiding over het schip gevolgd door een uitstekende rijsttafel, verzorgd door onze chef kok.
De gasten genoten van het bezoek zeker ook door de vele herinneringen die werden opgehaald. Na een bezoek van gasten en bemanning aan het terras van restaurant de Waag vertrokken de artsen voldaan naar huis.
De ‘Sociaal Medische Dienst’ beschikt sinds zomer 2019 over twee gebouwen op de Korporaal van Oudheusden Kazerne, waarin voldoende ruimte aanwezig is voor de noodzakelijke spreek- en onderzoekkamers, een behoorlijke fysiotherapeutische afdeling, arbeidstfierapie, sportzaal etc.’


2  juli 2022
Hellevoetsluis maritiem

Zaterdag 2 juli werd door Rotary club ‘Voorne aan zee’ het evenement
Hellevoetsluis Maritiem georganiseerd. Om 13:00h startte een roeisloepwedstrijd voor een race over het Haringvliet en het startschot hiervoor kwam vanaf het startschip,
de AMS Bernisse. De AMS Bernisse heeft de roeiers tijdens de race over het Haringvliet begeleidt. Later in de middag volgde in de haven een drakenboot race.
Na de prijsuitreikingen werd de dag besloten met een BBQ op het
terras van restaurant de Waag op de Oostzanddijk te Hellevoetsluis.


19 t/m 20 augustus 2022
Vestingdagen Hellevoetsluis

Het was de eerste keer in 2 jaar dat de beroemde vestingdagen weer konden worden georganiseerd. Het was gezellig druk en de bemanning was aanwezig om de rondleidingen te verzorgen. Ook omdat er onder de bemanning veel belangstelling was zijn er veel blijven slapen wat de gezelligheid ten goede kwam.
We kijken alweer uit naar 2023 hoewel we dan ook in België op bezoek kunnen zijn.

12 november 2022
Intocht sinterklaas

Zo’n 20.000 mensen kwamen naar de landelijke intocht van sinterklaas kijken. De sint kwam aan in de vesting voor restaurant de Waag en maakte een wandeling door de vesting naar fort Haerlem. Daar op het podium waren veel festiviteiten georganiseerd. Alle kinderen kunnen terug zien op een mooie intocht van de sint en als AMS Bernisse hebben we na het einde van de intocht nog vele gasten ogen ontvangen voor een rondleiding.

Tot in 2023